Titlul naţional în baschetul feminin românesc se va acorda sâmbătă seară, în „Sepsi Arena”, din Sfântu Gheorghe, acolo unde campioana ultimelor ediții o va înfrunta pe FCC UAV Arad în meciul 5 al finalei. Înainte de Paști, covăsnencele câștigaseră destul de clar duelurile de pe teren propriu: 76-61 și 84-68, după care, marți și miercuri, „galben-albastrele”, susținute de un public frenetic ce a umplut până la refuz Polivalenta de pe Mureș, au egalat conturile după două succese muncite până în ultimele secunde: 67-61 și 67-63.
Evident, formația bosniacului Zoran Mikes rămâne favorită, cu atât mai mult cu cât dispută meciul decisiv pe propriul parchet, în fața a – probabil – 3000 de susținători, care au realizat că nu e de glumit cu gruparea arădeană. Doar în 2019, contra sătmărencelor, SIC Sepsi a câștigat la un punct: 3-2, contra fostelor mari rivale, CSM Satu Mare, pe care FCC-ul a „măturat-o” în acest an cu un 3-0. Gazdele de mâine joacă cu al şaselea titlu consecutiv pe masă (precedentele le-au obținut în 2016, 2017, 2018, 2019 şi 2021), în timp ce pentru arădence ar fi al 10-lea din istorie, ultimul datând, însă, tocmai din 2013.
Din punct de vedere tehnico-tactic, e greu de crezut că cele două formații se mai pot surprinde după patru meciuri disputate într-o săptămână. Din păcate pentru arădence, sunt șanse mari ca în meciul de titlu să lipsească însuși căpitanul Brankica Hadzovic. Experimentatul conducător de joc a rămas pe bancă și în sferturile trei și patru ale confruntării cu numărul patru din pricina unei recidive la nivelul umărului drept și a pasat întreaga responsabilitate pe colegele sale.
Cipriota Akathiotou este cea care va trebui să joace meciul carierei sale mâine seară, cu tânăra Fleșer pregătită să dea și ea o mână de ajutor.
Evident, americanca Keys rămâne principala „armă” a lui Bogdan Bulj, doar că e nevoie ca și jucătoarele înalte să se autodepășească la Sfântu Gheorghe. Vitulova pare într-o formă excelentă, doar că e nevoie de ceva mai mult din partea lui Vaida, Sutherland, Ghiță și Mîrne-Nagy. Probabil, acestea din urmă nu vor avea foarte multe minute la dispoziție, însă contribuția lor trebuie să fie rdicată. Echipa amfitrioană se bazează, la rându-i, pe forța și eficiența lui Fraser, dar și celelalte americance în alb și verde, Wallace și Jones, pot trece oricând la „catedră”, așa cum – de altfel – s-a și întâmplat în cele două dueluri. Pasic, Rabber, Cătinean și Ghizila au jucat și ele constant bine și prezintă argumente importante pentru un nou titlu în vitrina formației din Secuime.
Până una alta, SIC Sepsi a revenit cu picioarele pe…parchet după eșecurile de la Arad. „Alb-verzile” erau convinse că vor intra în posesia medaliilor de campioane pe Mureș, doar că au primit o lecție de umilință din partea unei echipe mult mai slab cotate (plătite), purtată pe aripi de susținători flămânzi, la rândul lor, de trofee și mai ales de emoțiile și andrenalina pe care ți-o dau meciurile cu „tricolorul” la vedere. „Am venit cu 2-0 și am pierdut două meciuri în ultimele șase minute. Acum trebuie să înțelegem cum putem câștiga ultimul meci. Am făcut greșeli mari, am făcut faulturi care nu trebuia să le facem, arădencele au făcut tot ce au putut, au avut și sala plină.
La Sfântul Gheorghe vom avea și noi fanii în tribună și trebuie să câștigăm titlul. Vom gândi la modul că suntem campioanele și știm cum să câștigăm din nou. Procentele cred că sunt în favoarea noastră, nu ne vom relaxa, ne vom face treaba cum am făcut-o la meciurile de acasă. Fizic am avut niște probleme, trebuie să ne recuperăm și să câștigăm titlul, apoi mai vedem cum ne întărim pentru sezonul următor, pentru cupele europene”, spunea Istvan Pasztori, managerul general al baschetbalistelor de la SIC Sepsi, după meciul patru al finalei.
Pentru FCC Baschet UAV Arad sezonul este deja excelent, dar se poate transforma într-unul perfect, istoric. „Galben-albastrele” se află la 40 de minute de …„La decima”, celelalte nouă titluri de campioană ale Aradului datând din: 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006, 2008, 2011 și 2013. „Victoria de 2-2 duce presiunea pe adversare, noi mergem să câștigăm campionatul la Sfântu Gheorghe. Vreau să iau în considerare că această finală este restartul pentru această echipă care reprezintă Aradul de 30 de ani la cel mai înalt nivel. A venit momentul să renaștem, să ne batem la campionat, la cupă și la cupele europene.
Autoritățile locale, primărie și Consiliul Județean ne sprijină cu mijloace de transport cu care să mergem la Sfântul Gheorghe. Și ei au avut suporteri la noi, foarte civilizați, dar puțini, nu au avut nici o șansă în fața a peste două mii de arădeni. Dacă marți am mulțumit publicului pentru această victorie, victoria de miercuri este a fetelor, cu dedicație specială pentru acest public extraordinar, probabil unic în țară. Nu am simțit, și am jucat în toate sălile din România și în câteva din Europa, asemenea public ca la Arad. Pot spune că este unic să-ți cânte sala la unison. Le mulțumesc că m-au ascultat, au rupt sala în două”, a spus președintele grupării arădene, după ce echipa sa a făcut 2-2 în finala cu SIC Sepsi.
Aradul nu a luptat până acum pentru titlu cu ACS Sepsi SIC. S-au întâlnit de două ori în semifinalele Ligii Naționale. În 2014, au câștigat „galben-albastrele” cu 2-0, când reușeau ultima calificare în finală, până la cea de anul acesta. În 2019 a câştigat Sepsi SIC cu 3-0, la diferențe destul de mari. Ce va fi în acest an? Concluzia se va scrie într-o sală frumoasă, arhiplină și prin decizia organizatorilor de a lăsa intrarea liberă (în rest, intrarea generală a costat 5 lei).
Probabil, FCC UAV va avea parte de susținerea unei galerii de aproximativ 150 de persoane, care pleacă mâine dimineață din Arad cu două autocare, dar și autorisme personale.
FRB TV (pe youtube), dar și Televiziunea Arad vor transmite în direct partida ce începe la ora 18. Comentatorii meciului ce se vede pe TVA vor fi Monika Brosovszky, „minunea blondă” a baschetului arădean și Gabriel Iazbinski, crainicul meciurilor de pe teren propriu ale FCC Baschet UAV Arad și UTA. Sâmbătă seară, la Sfântu Gheorghe, va oficia o brigadă FIBA, formată din: Marius Ciulin (Constanţa), Ciprian Stoica (Sibiu) și Alexandru Olaru (Bucureşti). Comisar FRB este Alina Moanţă, din Bucureşti.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER